Как да привлечете повече посетители на вашия сайт

Вашата уебстраница е вашата онлайн визитка за туристите и колкото по-добра е тя, толкова повече посетители привлича. Освен добавянето във Feel Greece, което ще популяризира вашата дейност, има някои основни неща, които трябва да вземете под внимание, ако искате повече клиенти от интернет:

 1. Работещ сайт: Уверете се, че всички страници, линкове и менюта на вашия сайт работят. Съобщения като “Очаквайте скоро” или “В процес на разработка”, празни страници или съобщения за грешка, не биха върнали посетители отново.

 2. Езици: Посетителите от държави, различни от Гърция, може да не разбират гръцки. Преведете сайта си на поне един популярен чужд език (английски, немски), така че хората да могат да разберат за какво е той.

 3. Качествени снимки: Хубавите снимки са може би най-важната част от вашия уебсайт. Те са едно от първите неща, които посетителите търсят, когато отворят даден сайт – ако снимките са добри, те са склонни да продължат да разглеждат съдържанието и да попитат за резервация. Качествени снимки не означава непременно снимки, направени от професионален фотограф. По-надолу има няколко идеи как сами да си направите такива:
  • - външни снимки: направете ги в слънчев ден (тъмните снимки могат да направят така, че и най-фантастичният хотел да изглежда зле). Ако имате басейн, градина, барбекю, паркинг и т.н., снимайте и тях.
  • - вътрешни снимки: ако имате фоайе, ресторант, бар, стая за игри, фитнес или други съоръжения, направете им по една снимка.
  • - снимки на стаите: и тук светлината е много важна. Направете снимките от входа, така че голяма част от стаята/апартамента да се види, след това направете снимки на различни части от нея: леглата, кухнята, банята, терасата, гледката от терасата и т.н. Въздържайте се от фокусиране върху дребни детайли като ваза, чекмедже, хавлиена кърпа на леглото и подобни. Избягвайте да поставяте неща, които нямате намерение да оставите в стаята след снимките – завеси, покривки за легла, листа от рози и т.н. – клиентът очаква да види стаята точно такава, каквато е на снимките.
  • - снимки на района: снимките на селото/града, където се намирате, района, плажа. Не е проблем да направите няколко снимки на мястото, където живеете в някой прекрасен слънчев ден, нали?

   Осигурете големи снимки на на вашия сайт. Малки снимки, които не могат да бъдат увеличени, не дават голяма представа за стаята.

 4. Лесна навигация: Уверете се, че сайтът ви е лесен за ползване. Посетителите трябва ясно да виждат менюто, линковете към други страници, вашите данни за контакт и т.н.

 5. Опростени описания: Всички биха се съгласили, че всяко място/село/плаж е уникално по свой собствен начин, но хилядите думи, възхваляващи неговото великолепие не го правят по-добро. Различните хора харесват различни неща. Опишете накратко мястото, където се намира вашият хотел, с най-интересните неща, които го характеризират, както и забележителности наблизо няколко хубави снимки вършат по-добра работа от думите.
  Същото се отнася и за описанието на вашия хотел. Изречения като “това е мястото, където вашите мечти се сбъдват” или “нашият малък рай на Земята е най-доброто място за вашата почивка” са доста субективни вместо да пишете това, позволете на клиентите ви да го усетят по време на техния престой. Прекалено многото текст на вашия уебсайт е отегчителен и еднообразен за посетителите. По-кратките текстове се радват на много повече внимание.

 6. Детайли: Бъдете конкретни, когато давате информация за съоръженията си. Напълно оборудваната кухня включва ли фурна или само котлони? Има ли кафе-машина или само термокана? Ако предоставяте кърпи и продукти за лична хигиена, споменете го. Уверете се че нещата, които се виждат на снимките са изброени в описанието.

 7. Цени: Хотели с обявени цени на сайта привличат вниманието на посетителите повече. Пример: ако турист си търси настаняване за не повече от 40 евро на вечер, а вашите стаи започват от 70 евро, обявените цени на вашия сайт ще спестят и на двете страни ненужна кореспонденция.
  Поддържай цените си обновени и публикувайте специалните оферти за ранни резервации, пакети, отстъпки за групи или продължителен престой и т.н.

 8. Карти: Описанието на много хотели започва така: “Ние сме на централно място...” Дотук добре, но в едно средно голямо село това може да бъде всеки един от 20-те + хотели на центъра. Дайте координати за точното ви местоположение (Google Maps, Google Earth или GPS координати).

 9. Редовна проверка на електронната поща: Това е много сериозно. Ако искате да имате клиенти от интернет, проверявайте пощата си редовно (поне веднъж дневно). Имайте предвид, че когато потенциални клиенти ви изпращат запитвания за резервация, възможно е да се пратили такива и на други хотели. Ако им отговорите след седмица (или две) е много вероятно те вече да са резервирали на друго място.

 10. Отговори на имейли: Отговаряйте на всички запитвания, които получавате, дори и да нямате свободни стаи за въпросния период. Един вежлив отговор, гласящ “Благодарим ви за запитването, но нямаме свободни стаи за този период/сеозн/година” говори добре за вас и има шанс потенциалните ви клиенти да се върнат с ново запитване за следващия сезон/година. Ако не получат никакъв отговор от вас, най-вероятно никога няма да ви пишат отново.